Takana on erikoinen kevät (2020), olemme eläneet hyvin poikkeuksellisen ajanjakson. Koronapandemian eristäminä yhteinen tekeminen oli estynyt. Elimme kuluneen kevään maaliskuusta tähän päivään asti kuin kipsissä, eristettyinä normi elämästämme.

Nyt avautuviin toiminnan mahdollisuuksiin on ilo ryhtyä ja lähteä touhuamaan kesken jääneitä töitä. Tehdään hyvistä suunnitelmista itsellemme ja toisillemme totta.

Poikkeuksellinen valmiuslaki purettiin Suomen hallituksen päätöksellä 16.6.2020. Ollaan silti varovaisia ja jatketaan vastuullista elämää itsemme ja läheisten parhaaksi.

Lahden Launeen seurakunnan miehet tarttuivat heti toimeen kun portit kirkon pihaan avautuivat. Talvella oli tehty hankesuunnitelma rakentaa lapsille kirkko Launeen kirkon pihalle lasten leikkialueelle. Suunnitelmat olivat hyvät ja ehkä virkamiesten luvat on saatu, miehet kokoon ja työkoneet käyntiin. Lastenkirkon rakentaminen toteutetaan vapaaehtoisten miesten voimin. Työviikko on kolmipäiväinen, tiistai – torstai. Ruokailu on Launeen kirkon ala-aulassa jossa myös kahviautomaatti on.

Ensimmäisen työpäivän jälkeen rakennusalue oli raivattu puunkannoista ja ylimääräisistä maakerroksista pois. Maa-ainekset vaihdettu sepeliin, kuten hyvä rakennustapa edellyttää rakennuspohjan olevan. Upeeta työtä konemies teki, kun isoa kauhaa liikutteli puomin varressa. Rakennusalue ja tuleva nurmialue oli hoidettu perusteellisesti.

2. rakennuspäivä.

Toinen rakennuspäivä 24.6. keskiviikkona. Juhannus oli vietetty, kukin omilla tahoillaan. Aiemmin tuodut kierretolpat olivat Veksin Verstaan suojissa. Tolppien kairaus maaperään oli tämän päivän työlistalla. Saimme konevoimaa tolppien upotukseen kun Kera Group Oy lainasi laitteet joilla kairaus suoritettiin. Työ näytti helpolta.

“Tehokehä” työssä. 4 miestä pitelee kiinni kun kone vääntää 1,5 metrisen kierretolpan maahan. Kyllä pysyy.

Kierretolppien ylälinjat tasaan, laser näyttää – Markku Honkkala -“siinä!”

Tolppa paikalleen koneeseen ja kairaus käyntiin.

Työnjohto tutkii ja selvittää miten homma etenee seuraavaan vaiheeseen.
“Ärväntö”, kuuma helteinen päivä, edellyttää runsaan nesteytyksen. Tauko on tarpeen.

Päivän työt tehty, koneet pakettiin ja peräkärry toisiin kohteisiin.

Rakentamisen 3. päivä.


25.6.2020 tehtiin historiaa kun lämpökapseli asettui taivaan avaruudessa Suomen ylle, hirmuinen helle jota eilisessä postauksessa kutsuin “ärvännöksi” antoi vihdoinkin oikeaa kesän tunnetta ja säästelemättä. Työt Launeen kirkon pihassa jatkui kuitenkin, – “ei lämpö luita riko” – asenteella.

Torstaina 25.6.2020 lämpöä oli iltasella vielä 33,5 astetta kun kotimatkalla pysätin auton mittarikuvauksen ajaksi.

Launeen seurakunta järjestää kesän 2020 aikana tosi kivan tapahtuman, jokaisena torstaina on “Piha-kahvit” kirkon pihassa. Tänään pöydät ja tarjoilut oli sijoitettu mukavasti puiden katveeseen, lähelle Rukouskivi-helminauhaa, jännä asia, että jo paikalla oleminen tämän helminauhan kohdalla pysäyttää kiireen tunnun. Kiertämällä ja lukemalla kivien kohdalla olevat tekstit rauhassa olo rauhoittuu entisestään. On hyvä aloittaa kohdasta 1. jolloin elämänkaaren syvyys ja merkitys tulee jollain tavalla alleviivatuksi. Näin voi kokea.

Launeen kirkon “Piha kahvit” 25.6.2020

“K400”

Miehet työssä…

Launeen nuoret lähdössä retkelle…

Häikäisevän hyvää ja tarkkaa työtä tehdään Lasten kirkon rakentamisessa.
Tässä työn suorittajina vas. Juhani Sulku, oik. Antero Pikkarainen.

4. päivän rakentamisen kuvakoosteet.

Heinäkuun 1. päivänä saatiin taas hieno päivä rakentamiselle. Eilen käväistiin rakennuspaikalla ja se oli melkoinen sadepäivä. Lahdessa tuli vettä taivaan täydeltä, kolmen tunnin aikana 9-12 välillä saatiin kastetta taivaasta yli 30 mm. Pikaisesti laitettiin virallinen työmaa-aita rakennuskohteen ympäri, rajaamaan alueen jossa vasarat heiluu ja naulapyssyt paukkuu. “Työmaa-alue” – kilpeä ei kuitenkaan laitettu, oisko edes ollutkaan sellaista.

Tänään 1.7. keskiviikkona tuli talkoisiin uusia miehiä. Sisätöitä oli tiedossa, lasten pieniä penkkejä rakentamaan. Ulkotöissä olleet miehet sahasi ja kiinnitti lattiarakenteiden “kakkosvitosia”, joiden varaan tulee laitettavaksi lattialaudoitus.

Esa Keskikuru työstää penkkilaudan särmät pehmeän pyöreäksi.

S-kulmien peruutus peräkärryn kanssa oli “helppo suoritus” -sanon vaan.

Ennen ruokailutaukoa pihassa piipahti kirkkoherra, hän oli muuten hienosti ja sujuvasti tehnyt S-mutkien kautta peruutuksen peräkärryn kanssa kun saapui kärryineen rakennuspaikan nurkalle. Veijo Vierumäki antoi kirkkoherralle väliraportin rakentamisen tämän hetken tilanteesta.

5. rakentamisen päivä.

Torstai 2.7.2020 oli viides päivä kun Lastenkirkon rakennustymaalla sahattiin ja väänettiin. Projekti oli saanut järeitä lattialankkuja lahjoituksena. Lankut oli höylätty ja ponttireunoilla, toisella sivustalla koloura ja toisella puolella vastaava harjanne, yleisemmin sanottuna uros ja naaraspuoli. Aikamoinen haaste on saada lankut toisiinsa kiinni kun puun luonto on vääntänyt lankkupuun omaan mieliasentoihin, vähän kieroon sinne ja tänne.

Pieni rakennus – järeä työväline.

Torstai on Launeen kirkolla “Piha kahvi” -päivä. Myös tänäänkin, ja hieno lämmin ilma olikin viettää mukavaa hetkeä seurakuntalaisten kanssa puiden varjossa, hyvää kahvia nauttien. Todella mainio tapahtuma.

Kahvipöydät puiden varjoon…

Noin 50 seurakuntalaista kokoontui kahvipöytien ääreen.

Torstai-iltapäivällä viikon työt rakennuspaikalla laitettiin pakettiin. Jatkuu ensi viikolla.

6. rakentamisen päivä

Tiistaina 7.7.2020 oli hyvin mukava sää ja into tulla töihin Launeen kirkon pihalle. Lastenkirkkoon saatiin lattialankut kiinnitettyä ripeään tahtiin. Uusia miehiä oli tullut paikalle koska aamuksi oli sovittu myös miestenpiirin vastuuryhmän kokoontuminen, sopimaan muun muassa syksyn miesteniltojen vierailijoiden kutsuminen. Kokouksessa päätettiin myös muista miesten toiminnan asioista.

Talkooväen ruokailu sai monta uutta osallistujaa, ruokaa riitti kaikille. Kiva järjestely se onkin, että talkoomiehet voivat ruokailla kirkolla, työt joutuu ja tauon aikana jutut ja kuulumiset voidaan vaihtaa. Rentouttavaa rupattelua.

6. päivän työt paketissa, lattialankut suojattu. Nurkkatolpat reivattu.

7. rakentamisen päivä.
Voimalla seitsemän miehen.

8.7.2020 keskiviikko oli 7. päivä Lastenkirkon rakentamisessa. Kyllä tapahtuikin, seitsemän määrätietoista miestä otti työstä kiinni. Ja kyllä lähti taas tapahtumaan. Esa, Samuli ja Erkki oli tehokas ja tarkan työn tekijäryhmä. Lattia tuli valmiiksi. Antero ja Juhani pystytti intomielellä moneen suuntaan kieroja runkotolppia, siinä jos ei mikään konsti auttanut niin avun siihen antoi Ismo. Hän rakensi ensin itselleen “telineen” johon nousi – ja kesytti vänkkyrätolpan tahtoonsa. Kiinni on ja pysyy. Veijo viressä myhästeli – “näihän mä sen aattelinkin”. Markku asiat tiesi ja oikeanlaiset välineet hankki. Jos ei kaupasta tai omasta varastosta tarvittavaa välinettä löydy niin se tehdään. Markku tulee ja menee, mutta silloin hommat etenee. “Missähän se Markku on?”

8. rakentamisen päivä.

Torstai 9. heinäkuuta 2020 oli rakentamisessa haasteiden päivä.
Säätila vaihteli, tuleeko sade vai miten käy? Ja sade tuli. Lähdetään syömään ja antaa sataa. Ruokailun jälkeen katsotaan miten jatketaan. Sadepilvet oli ja meni, tulikin hieno ilma. Gumulus-pilvet reunusti Lastenkirkon piha-alueen taivaan kantta. Tälläinen olosuhde on ihanteellinen ottaa vastaan seuraavaa rakennushaastettakin.

Kirkon harja ja kirkon kellotapuli kilpailee, kumpi on korkeammalla tavoitttelemassa taivaita. Onko tämä lasten valtakunnaksi tarkoitettu osio vaiko isojen ihmisten betonoitu rakennus lähempänä taivasta? Näkökulma kysymys, miten, mistä nähdään asiat.

Päivän haaste oli päästä harjalle. Kattotuolin avulla piiretään sahauskorkeus ja sahauskulmat päätypylväisiin. Riittääköhän pylväiden pituus? Valmiit kattotuolit näyttää kun ei riittäisi. Nyt on pieni tuska ja iso jännitys. Otetaanpa happea.

Pidetään tuumaustauko ja otetaan hetki hiljaisuuteen. Miten saadaan kattotuoli ylös?

“Seurakarkit” hankittu -välipalaksi.

9. rakentamisen päivä. Tiistaina 14.7.2020

Kattotuolien paikalleen asentaminen.

Kattotuolit nostettiin miesvoimin paikoilleen. Ensin raakaa voimaa käyttäen sitten luotilangan avulla rakenne kohdistettiin kiinnitystä varten. Yhteistyö ja iloinen asenne tuo tulosta. Vauhti kasvoi kun työ eteni leikiten.

Kun tehdään niin tehdään tarkasti – on Esa Keskikurun viestimä ilmekin.

Erkki Miinalainen

Antero Rintakorpi Vääksystä, -“Vielä tuuman verran”

Markku Honkala

Ristin muotoinen pohjaratkaisu, kattotuolit myös sivulaivoihin.
Rakennelma on jo kirkon muotoinen. Hyvä pojat!

10. ja 11. rakentamisen päivä.

Kaksi päivää ja kaksi miestä – vesikaton pohjalaudoitus tehty.

Kesäretkelle lähdetään viikon ajaksi, mitähän nähdään rakennuspaikalla sillä aikaa tapahtuvaksi.

12.-14. rakentamisen päivät.

21.-23. heinäkuuta Lastenkirkon talkoomiehet olivat jo huipulla. Vesikatto sain päälysteet. Kaunis huopakate istuu hyvin Launeen kirkon pihanäkymään.

“Sakastin” ovi on jo raollaan…kohta kirkkovieraat saapuu pääovista.
Pääoven puolikas on jo asennusta vaille valmis. Kohta voivat ovet käydä vauhdikkaasti.

Toinen toisiinsa liitettyinä – muodostuu kestävä rakennus.

15. rakentamisen päivä.

28.7.2020 tiistai, uusi talkooviikko alkamassa. Rakentamisen vastuuhenkilö Veijo oli jättänyt avaimen Juhanille. Työt käynistyi uuden miehen, Ari Akkilan astuessa talkoopaikalle. On hyväksi kun projekti saa uusia voimia jakamaan rakentamisen taitojaan. Sisukkaasti ovat kyllä miehet aina uudestaan tulleet talkoisiin.

Tänään käytiin haasteeseen joka on nurkissa. Millainen olisi paras nurkkaliitos sisäverhouksessa? Mitä välineitä, millaisin mitoin, miten…? Kaikille löytyi ratkaisu kun yhdessä tuumitaan ja maltetaan harkitakin.

Erkki, Juhani ja Ari miettivät mitoituksen asetuksia sahausta varten.

Sisäverhouksen nurkkaliitoksen vaihtoehto 1. Oisko tämä se jolla toteutetaan?

Sisäänkäynnin pariovet.

On se hieno ja taidokkaasti tehty. Pitää siitä kuva olla taas.

16. ja 17. rakenatamisen päivät.

Lastenkirkon sisätyöt lähti vauhdilla etenemään.

Neljällä seinällä valkolakatut paneelilaudat. Viihtyisän näköinen kirkkosali syntyy huolellisella tekemisellä.

18. rakentamisen päivä.

Rakentamisen uusi viikko 4.8. jälleen tiistaina alkoi. Lämmin mukava poutasää kutsui myös “lomalta paluun” miehiä uudestaan Launeen kirkon pihalle, Lastenkirkon rakentamiseen. Hyvin olikin rakentaminen edennyt niin, että töitä päästiin tekemään kolmessa 2-hengen ryhmissä. Lisänä oli vielä kaikkien ryhmien yhteinen sahauspalvelu, sitä hoiti Veijo.

“Sahauspalvelu” Veijo Vierumäki. Tarkasti ja joutuisasti.
“Lomalta paluun miehet”, Ismo ja Antero jälleen mukana.
Samulin käsi ja silmä yhteistyössä – ajatus mukana.
“Varalla” virtajohto jos joskus on tarve.
Pienet kirkkopenkit on jo työstetty.

19 päivää rakennettu.

Rakennustöissä on edetty, 19 päivää on vasarat, paineilmanaulaimet, mittalaitteet sekä tietysti ruokailuvälineet miehillä heiluneet. Yhteistä aherrusta avittaa talkooruokailut. Talkoopaikalle tuodaan valmis ruoka lisukkeineen joka nautitaan reippaasti. Joskus ruokaa jää jopa kotiin vietäväksikin. “Töpinä” tekee tehtävänsä ajallaan.

Lastenkirkon sisäseiniin asennetaan valkolakatut ponttilaudat.
Ulkoverhoustyöt lähti käyntiin tänään. Mikähän tulee Lastenkirkon ulkoväriksi?

20. rakentamisen päivä.

21. – 26. rakentamisen päivät.

Elokuun 11. – 13. ja 18. – 20. päivien aikana ulkoseinät saatiin pääosin vuorattua jykevillä ponttilaudoilla jotka oli ennakkoon käsitelty värillisellä suoja-aineella. Hommat eteni rauhaisaan tahtiin. Jussi hoiti ns. “kympin” tehtävät kun Veijo oli estyneenä oman haastelliseen terveydentilansa vuoksi. Toivotaan, että Veijo on taas kohta rivissä ja touhussa mukana.

“Nyt tahtoisin olla mä, pienen kirkon rakentaja, seinät kun on saatu valmihiksi…”
Aatos Kunnas – tarkasti johdonmukainen, “valojohdot asennetaan tähän”
Erkki Miinalainen – mies telineellä.
Juhani Sulku (vas.) ja Topi Riikonen (oik.) valmistelee alttariseinän ulkovuorauksia.
Antero Pikkarainen, – seinät kun saan valmihiksi, kaikki rakenteet tukeviksi…
Lastenkirkon ympäristöön laitettiin siirtonurmi. Kätevää ja nopeaa. Hyvä menetelmä saada piha-alue kuntoon.

“Mikäli Luoja suo ja terveys sallii niin ensi viikolla jatketaan” – sanoi Antero kun viikon aherrus oli tehty. Juhani sanoi lähtevänsä mustikoita etsimään viikonlopun aikana. Hän sai pari kohdetta josta on hyvä käydä katsomassa vieläkö marjoja niistä löytyy. Toivotteltiin toisilleen hyvää viikonloppua Piha Kahvin -tapahtumassa. Näin päättyi tämä viikko Lastenkirkon talkoissa.

Tauko

Rakentamiseen tuli tauko. 25.8. tiistaina rakennuspaikalla suoritettiin viranomaisten taholta katselmus. Museovirasto empi – rikkooko lasten leikkikirkko tätä Launeen kirkon pihamiljöötä? Alentaako lasten leikkikirkko suojelukohteen arvoa? Kaupungin rakennusvirasto, joka on päättävä elin rakennusten lupa-asioissa on ollut lasten puolella. Lastenkirkko on luvallinen rakennus ja oikein sijoitettu Launeen kirkon piha-alueelle. Suojelukohteita koskeva lainsäädäntö ei estä tämän rakennuksen toteuttamista kun tehdään pieniä muutoksia, ikkuna-aukkojen sijaintia, ikkunoiden kokoa ja määrää muuttamalla. Samoin rakennuksen ulkoseinien väri tulee olla jokin muu kuin lähellä olevien rakennusten väri. Kaavoitusarkkitehti päättää yhdessä Museoviraston kanssa Lastenkirkon ulkovärin.

Katselmuksen aikana, Museoviraston edustajan vielä ollessa paikalla pihalta kuului lapsen kysyvä ja kaikuva ääni; – “koska tämä valmistuu, haluamme jo päästä leikkimään kirkkoa”? Tässä sanottui selkeästi tämä lasten mieli ja pyyntö saada rakennus valmiiksi. Lasten toive toteutuu ajallaan ja hyvä näin.

Töitä päästää jatkamaan ensi tiistaina, kun maanantaina 14.9 kaupunkikuvatyöryhmä antaa lausunnon ja tiistaina 15.9 lupa viranomainen myöntää luvan.
Tiistaina sitten Veijon johdolla lähdetään jatkamaan hommia ja tehdään tarvittavat muutokset.
Ikkunan paikkoja vähän muutetaan ja panelointia tehdään ylös asti jatkuvana. Tavoite voisi olla, että ensimmäinen lähes valmiin kirkon tilaisuus olisi syyskuun lopussa -arvelee Jari Leppänen.

22.9.2020 tauko loppui.

Tiistaina 22.9. Lastenkirkon rakentaminen jatkui. Miehiä oli saatu kokoon ja tuumailu “mistä alkaisin…” konkretisoitui kun aiemmin huolella tehtyjä naulauksia ja asennuksia lähdettiin purkamaan. Uudet on piirustukset ja sen mukaan tehdään parempi lopputulos. Näin on päätökset olleet. 4 viikkoa x 3 työpäivää x 5 miestä x 6 tuntia = taukotulos. Vapaaehtoisten miesten työpanos oli jäänyt käyttämättä, kun viranomaisten päätöksiä rakennuksen muutosvaatimuksiin odoteltiin.

27. – 29. rakentamisen päivät.

Tiistaina 22.9. alkanut lämmin ja syksyisen kauniit päivät, rakennusmiehet tekivät hiljaisin miettein töitä, – on ilo saada jatkaa Lastenkirkon valmistamista. Sää on myös suotuisa tehdä ulkotöitä. Upea tunne kun valmista alkaa tulemaan ja rakennus on yhä komeampi jokaisen työpäivän jälkeen.

Ulkovärin värivaihtoehdot tuotu esille.

29. rakentamisen päivä, torstai 24.9.2020. Rakentajat olivat löytäneet ns. normirytmin, paineilmanaulain poksutteli samaan tahtiin kuin ennen taukoakin, rytmi työhön on entinen. Torstain yhteisruokailun järjestäjät kutsui miehet lounaalle. Hyvä ja mukava tapahtuma nämä kirkon viikottaiset yhteisruokailut. Korona mokoma pakottaa jälleen tämän ruokailutapahtuman lopetettavaksi. Katsotaan sitten marraskuussa mikä on tilanne – lupaili seurakunnan diakoni. Toivottavasti tautitilanne saadaan pidettyä pois näistä nurkista.

Viikon rakentaminen on laittanut myös tavaran kärrääjät töihin. Rakennus on jälleen edennyt niin, että kärrymiehelle tuli ns. “ylitöitä” kun lähti hakemaan varastosta tarvikkeita jotta seuraavan työrupeaman alkaessa on mistä tehdä. Näin yhteistyössä ja -vastuussa hanke etenee.

Ikkunoiden sijaintia on siiretty ns. sivulaivassa, ulkoasu parani tyylikkääksi.

30. – 34. rakentamisen päivät olivat 29.9.-8.10.2020 aikana. Tänä aikana olleet yhteensä 6 työpäivää olivat työn täyteisiä. Lastenkirkon sisäkaton ruoteet olivat paikoin haastaviakin asentaa. Neuvonpitoa tuli pitää, kuinka saada ns. sivulaivojen taitekohdat linjakkaasti liitettyä ns. päälaivan kanssa. Kaikki meni hyvin, monesti saivat asentajat nousta tikkaille.

Sisäkaton pintalaudat ovat tuppeen sahattua honkaa. Upean näköinen, tulee vähän leirikirkon oloinen tunnelma. Valokuvan sisätilasta laitan tuonne alapuolelle jossain vaiheessa. Ensi viikon jälkeen saadaan varmaankin jo molempien sivulaivojen liitokset tehtyä, jolloin kuvakin sitten näyttää paremmin sen toteutuksen jollainen tunne sisätilasta muodostuu.

Talkoomiesten ruokailut kirkon tiloissa on sujuneet mainiosti, ruokaa on riittänyt jopa kotieväiksi asti. Talkoomiehet saivat yhtenä päivänä harrastekokin maistijaisina Gorgonzola-päärynäpastaa ja siihen pääraaka-aineet kotiin reseptien kera. Pääsevät pitämään pientä ruokajuhlaa useammankin henkilön kanssa, vaikkapa “Lasten kirkolla ollaan jo sisätöissä” -merkeissä. Juhlan aihe se on!

35. ja 36. rakentamisen päivät.

13.10.2020 tiistaina oli rakentamisesessa 35. päivä kun miehet ahkeroivat Lastenkirkon sisätöissä. Laipioon asennettiin honkalautoja, päätyseinän risti-ikkuna sai tulevan muodon ja mitat tuleville alttarikuville.

Keskiviikkona 14.10.2020 asennettiin alttariseinän sisäpaneeleita. Siinä oli haastetta, runkotolpat ja kattotuolit oli asennettu aikoinaan lujasti mutta toisiinsa nähden vinoon. Sisäverhoilun paneelit on vahvaa liki 30 mm lankkua – ei anna virhettä “anteeksi” kun ei taivu. Haaste on otettava ja jotenkin ratkaistava. Kuinka se ratkaistaan?

Antero Pikkarainen päätyseinän paneeloinin haasteellisessa pisteessä.
Puusepät Jorma Väisänen ja Esko Leivo rakentavat alttarikaidetta Lastenkirkoon.
Sisäpaneelit oikeaan mittaan – työssä Harri Hartikainen (vas.) ja Timo Pohjola (oikealla).
Kirvesmiehen monet keinot on tarpeen, tikkailla Timo Pohjola.
Alttarikaide tuotiin lämpöiseen tilaan jotta se saadaan pintakäsiteltyä kuivana.

20. – 22.10.2020
37. – 39. rakentamisen päivät.

Lokakuun 21. päivän aamu oli maisemoitu valkoisella lumipeitteellä. Lastenkirkon sisätöinä jatkettiin hartaaseen tahtiin laipion rakenteita tehden. Puuseppä Jorma Väisänen valmisti verstaan puolella saarnapulpettia, runko valmistui hetkessä.

Syksyn kylmä viima pakotti sulkemaan ikkuna-aukot.
Ruokatauko, kuuma hernekeitto oli torstaipäivän ateriana ja päälle pullakahvit.
Vierailija Esko Ojalalle kerrotaan Lastenkirkko -projektin vaiheista ja yleisiä kuulumisia.
Laipio valmistuu lankku kerrallaan.
Juhani Sulku naulailee ja Esa Keskikuru hoitaa ojennuspalvelua.

27.10. – 29.10.2020

40. – 42. rakentamisen päivät

Ulkomaalaukseen sopiva ilmanmyntti, ilmanala, antoi mahdollisuuden tehdä ns. pohjamaalauksen. Pohjavärinä on se sama sävy joka tulee sitten ensi keväänä pintaväriksi. Rakennus on saamassa lopullista ilmettä. Torstaina sisätilat siistittiin rakennusjätteistä.

Topi Riikonen maalauspuuhissa.

43. – 45. rakentamisen päivät.

3.11. – 5.11.2020

Mitat alttaritaulun valoaukoista ja kohta kuvat paikoilleen. Mittamiehenä Jari Leppänen. 3.11.2020, tämä päivä on 43. rakentamisen päivä.

Keskiviikkona 4.11.2020 Lastenkirkon ulkomaalaus oli saatu valmiiksi tämän syksyn osalta. Mielet ja kielet ovat herkkänä kun kirkkorakennus alkaa puhuttelemaan olemuksellaan ympäristöä ja tietenkin kirkon rakentajia. Juhlan tuntua, vaikka vielä on monta tekemätöntä tehtävää. Tästä projektista kyllä pitäisi kertoa laajemminkin kansalle, oisko ihan TV:n ja paikallisen tiedotusvälineiden kutsu olla tarpeen. Ainakin meijän miesten mielestä niin olisi.

Ikkunoiden smyygit ja -pellit saatiin asennettua. Valoaukkoon laitetaan 5 mm paksuinen akryylilevy. Smyygilaudat molemmin puolin, sisälle ja ulos. Topi Riikonen hoiti varmalla kädellä tarkkaa maalauskohdetta.

Lasten mitoille tehdyt kirkonpenkit ovat nyt kasausvaiheessa. Istuinlevy ja ristikkojalka yhdistetään 10 mm poratapeilla, liimataan ja hetkeksi puristuksiin.

Juhani Sulku työstämässä kirkonpenkiin jalkaliitoksia.
Veijo Vierumäki työstää peitelistoja – kaventaen ja pyöristäen.
Lautoja ja lankkuja on sahattu paljon, ehkä 12 säkillistä on tähteitäkin.

Torstaina 5.11.2020

45. rakentamisen päivä.

Veijo Vierumäki, Lasten kirkon projektin “moottori” ja päätöksentekijä otti työhanskat käteen ja valmisteli listoitusten mallit sekä värit. Sanoi tulevansa perjantaina ja maanantaina työstämään listat sekä maalaamaan ne, jotta tulevan viikon rakennuspäiville on listat asennusvalmiina. Lastenkirkon sisävärit on kuulemma vanhasta värikartasta, jota on käytetty ikivanhoissa puukirkoissa alkujaan. Kyllä on Veijo tarkasti säilyttänyt entisenä värikauppiaana tiedot ja värikartat. Lastenkirkkoon tulee mielenkiintoisia kerrostumia historiasta.

Listoituksien mallintaminen, – istuuko värit? Vaikuttaa tyylikkäältä.

Alttaritaulun vedos, – kuva tulevasta, valmistukseen lähtevästä suunitelmasta.
Taiteilija Eila Blom-Niemisen kädestä.

Sisätilan tunnelma alkaa jo ulko-ovella.

Yläpuolella 4 kuvaa: “Kuvataiteilija” Lauri Tuomiston albumista.

46. – 48. rakentamisen päivät

10.11. – 12.11.2020

Uljas upea Lastenkirkko hallitsee kerholasten leikkialuetta. Samalla siitä tulee todeksi monen osatekijän yhteinen tulos. Rakennustarvikkeiden lahjoittajat voivat olla tyytyväisiä, ei ole tarvikkeet menneet hukkaan. Ahkeruus on palkitsevaa.

Tämän työviikon aikana ikkuna-aukkoihin asennettiin akryylilevyt, ne ovat kuin lasia. Listoittajilla oli täysi työviikko, ikkunalistat-jalkalistat-ovilistat, mitä niitä kaikkia onkaan jolla rakennus sai ryhdin ja ilmeen. Vielä muutama lista paikalleen maalattuna niin homma on ok.

Harri Hartikainen on järjestyksen mies, laittoi Veksin Verstaan edustuskuntoon. Nyt löytyy nekin tavarat jotka oli kauan kadoksissa.

49. – 51. rakentamisen päivät

17.11.2020 – 19.11.2020

Ikkunuoiden sisä-smyygit ja koristeiset kulmapalat asennettiin. Juhani Sulku askarteli ne iltatöinään. Kun nämä oli asennettu niin kirkon sisätilasta tuli yhä juhlavampi. Suorastaan taidon ja tiedon näyte. Lastenkirkko on sisustettu värienkin puolesta kuten perinteiset kirkot. Kaikella on merkitystä.

Markku Honkala apujoukkoineen toi valmiiksi mitoitetut vesikourut ja “rännit”, asensi ne paikoilleen varmastikin todeten “nyt se on hyvä”.

Alttaritaulu asennusvaiheessa, Juhani Sulku katsoo yksityiskohtaa jonka Veijo Vierumäki osoittaa

Alttaritaulu tuotiin. Asennettiin erityisen huolella paikalleen tietäen, että käsittelemme ainutlaatuista teosta. Alttaritaulu on akryylilevylle digitaalisella menetelmällä siiretty ja kädentaidolla piiretty 4-osainen kuva.

Ensi viikolla asennetaan alttaritaulun listoitukset, tuodaan alttarikalusteet ja penkit. Nämä kaikki on jo valmiina varastossa.

Lastenkirkon alttariseinä on viimeistelyä vaille valmis.

Lastenkirkko on valmis!

Tiistaina 24.11.2020

Tänään tiistaina oli Lastenkirkon valmistumisen juhlalounas. Rakentamisessa mukana olleille Launeen miestenpiiri tarjosi juhlavan juhlan. Kirkkoherra Heikki Pelkosen johdolla käytiin läpi rakentamisen ideasta toteutukseen olevat vaiheet . Miehet ja rakentamisessa mukana olleet naiset kertoivat omat kokoemuksensa tästä projektista. Kaikilla oli oma osuus hyvään lopputulokseen – Iloinen ja helpottunut olo, Lastenkirkko on tehty ja se voidaan luovuttaa käyttötarkoitukseensa.

1. adventti, 29.11.2020

Lastenkirkon käyttöönotto ja siunaus.

Tänään oli juhlapäivä, Lastenkirkko avattiin käyttäjille. Tilaisuus oli 1. adventtipäivänä Jumalanpalveluksen jälkeen. Tässä Lastenkirkon käyttöönottojuhlassa kirkkokansa ympäröi piha-alueen. Toimituksen suoritti kirkkoherra Heikki Pelkonen, lapsi- ja perhetyön pappi Riitta Särkiö, Esa Konttinen ja Oiva Kotinurmi. Lauluryhmää johti kanttori Sonja Tissari.

Lopuksi seurakuntaväki sai ihastella Lastenkirkon sisätilan, – kyllä on kaunis ja viihtyisä. Kyllä kelpaa!

Juhla on videoitu ja sen voi katsoa osoitteessa:

https://www.facebook.com/launeenseurakunta/videos/1152761858471943/?sfnsn=mo

Heikki Pelkonen
Riitta Särkiö
Oiva Kotinurmi
Esa Konttinen