16
kesäkuu
2020

Takana on erikoinen kevät, olemme eläneet hyvin poikkeuksellisen ajanjakson. Koronapandemian eristäminä yhteinen tekeminen oli estynyt. Elimme kuluneen kevään maaliskuusta tähän päivään asti kuin kipsissä, eristettyinä normi elämästämme.

Nyt avautuviin toiminnan mahdollisuuksiin on ilo ryhtyä ja lähteä touhuamaan kesken jääneitä töitä. Tehdään hyvistä suunnitelmista itsellemme ja toisillemme totta.

Poikkeuksellinen valmiuslaki purettiin Suomen hallituksen päätöksellä 16.6.2020. Ollaan silti varovaisia ja jatketaan vastuullista elämää itsemme ja läheisten parhaaksi.

Lahden Launeen seurakunnan miehet tarttuivat heti toimeen kun portit kirkon pihaan avautuivat. Talvella oli tehty hankesuunnitelma rakentaa lapsille kirkko Launeen kirkon pihalle lasten leikkialueelle. Suunnitelmat olivat hyvät ja virkamiesten lupatodistukset saatu, joten miehet kokoon ja työkoneet käyntiin. Ensimmäisen työpäivän jälkeen rakennusalue oli raivattu puunkannoista ja ylimääräisistä maakerroksista pois. Maa-ainekset vaihdettu sepeliin, kuten hyvä rakennustapa edellyttää rakennuspohjan olevan. Upeeta työtä konemies teki, kun isoa kauhaa liikutteli puomin varressa. Rakennusalue ja tuleva nurmialue oli hoidettu perusteellisesti.

2. rakennuspäivä.

Toinen rakennuspäivä 24.6. keskiviikkona. Juhannus oli vietetty, kukin omilla tahoillaan. Aiemmin tuodut kierretolpat olivat Veksin Verstaan suojissa. Tolppien kairaus maaperään oli tämän päivän työlistalla. Saimme konevoimaa tolppien upotukseen kun Kera Group Oy lainasi laitteet joilla kairaus suoritettiin. Työ näytti helpolta.

”Tehokehä” työssä. 4 miestä pitelee kiinni kun kone vääntää 1,5 metrisen kierretolpan maahan. Kyllä pysyy.

Kierretolppien ylälinjat tasaan, laser näyttää – Markku Honkkala -”siinä!”
Tolppa paikalleen koneeseen ja kairaus käyntiin.
Työnjohto tutkii ja selvittää miten homma etenee seuraavaan vaiheeseen.
”Ärväntö”, kuuma helteinen päivä, edellyttää runsaan nesteytyksen. Tauko on tarpeen.
Päivän työt tehty, koneet pakettiin ja peräkärry toisiin kohteisiin.

Rakentamisen 3. päivä.


25.6.2020 tehtiin historiaa kun lämpökapseli asettui taivaan avaruudessa Suomen ylle, hirmuinen helle jota eilisessä postauksessa kutsuin ”ärvännöksi” antoi vihdoinkin oikeaa kesän tunnetta ja säästelemättä. Työt Launeen kirkon pihassa jatkui kuitenkin, – ”ei lämpö luita riko” – asenteella.

Torstaina 25.6.2020 lämpöä oli iltasella vielä 33,5 astetta kun kotimatkalla pysätin auton mittarikuvauksen ajaksi.

Launeen seurakunta järjestää kesän 2020 aikana tosi kivan tapahtuman, jokaisena torstaina on ”Piha-kahvit” kirkon pihassa. Tänään pöydät ja tarjoilut oli sijoitettu mukavasti puiden katveeseen, lähelle Rukouskivi-helminauhaa, jännä asia, että jo paikalla oleminen tämän helminauhan kohdalla pysäyttää kiireen tunnun. Kiertämällä ja lukemalla kivien kohdalla olevat tekstit rauhassa olo rauhoittuu entisestään. On hyvä aloittaa kohdasta 1. jolloin elämänkaaren syvyys ja merkitys tulee jollain tavalla alleviivatuksi. Näin voi kokea.

Launeen kirkon ”Piha kahvit” 25.6.2020
”K400”
Miehet työssä…
Launeen nuoret lähdössä retkelle…
Häikäisevän hyvää ja tarkkaa työtä tehdään Lasten kirkon rakentamisessa.
Tässä työn suorittajina vas. Juhani Sulku, oik. Antero Pikkarainen.

4. päivän rakentamisen kuvakoosteet.

Heinäkuun 1. päivänä saatiin taas hieno päivä rakentamiselle. Eilen käväistiin rakennuspaikalla ja se oli melkoinen sadepäivä. Lahdessa tuli vettä taivaan täydeltä, kolmen tunnin aikana 9-12 välillä saatiin kastetta taivaasta yli 30 mm. Pikaisesti laitettiin virallinen työmaa-aita rakennuskohteen ympäri, rajaamaan alueen jossa vasarat heiluu ja naulapyssyt paukkuu. ”Työmaa-alue” – kilpeä ei kuitenkaan laitettu, oisko edes ollutkaan sellaista.

Tänään 1.7. keskiviikkona tuli talkoisiin uusia miehiä. Sisätöitä oli tiedossa, lasten pieniä penkkejä rakentamaan. Ulkotöissä olleet miehet sahasi ja kiinnitti lattiarakenteiden ”kakkosvitosia”, joiden varaan tulee laitettavaksi lattialaudoitus.

Esa Keskikuru työstää penkkilaudan särmät pehmeän pyöreäksi.
S-kulmien peruutus peräkärryn kanssa oli ”helppo suoritus” -sanon vaan.

Ennen ruokailutaukoa pihassa piipahti kirkkoherra, hän oli muuten hienosti ja sujuvasti tehnyt S-mutkien kautta peruutuksen peräkärryn kanssa kun saapui kärryineen rakennuspaikan nurkalle. Veijo Vierumäki antoi kirkkoherralle väliraportin rakentamisen tämän hetken tilanteesta.

5. rakentamisen päivä.

Torstai 2.7.2020 oli viides päivä kun Lastenkirkon rakennustymaalla sahattiin ja väänettiin. Projekti oli saanut järeitä lattialankkuja lahjoituksena. Lankut oli höylätty ja ponttireunoilla, toisella sivustalla koloura ja toisella puolella vastaava harjanne, yleisemmin sanottuna uros ja naaraspuoli. Aikamoinen haaste on saada lankut toisiinsa kiinni kun puun luonto on vääntänyt lankkupuun omaan mieliasentoihin, vähän kieroon sinne ja tänne.

Pieni rakennus – järeä työväline.

Torstai on Launeen kirkolla ”Piha kahvi” -päivä. Myös tänäänkin, ja hieno lämmin ilma olikin viettää mukavaa hetkeä seurakuntalaisten kanssa puiden varjossa, hyvää kahvia nauttien. Todella mainio tapahtuma.

Kahvipöydät puiden varjoon…
Noin 50 seurakuntalaista kokoontui kahvipöytien ääreen.

Torstai-iltapäivällä viikon työt rakennuspaikalla laitettiin pakettiin. Jatkuu ensi viikolla.

6. rakentamisen päivä

Tiistaina 7.7.2020 oli hyvin mukava sää ja into tulla töihin Launeen kirkon pihalle. Lastenkirkkoon saatiin lattialankut kiinnitettyä ripeään tahtiin. Uusia miehiä oli tullut paikalle koska aamuksi oli sovittu myös miestenpiirin vastuuryhmän kokoontuminen, sopimaan muun muassa syksyn miesteniltojen vierailijoiden kutsuminen. Kokouksessa päätettiin myös muista miesten toiminnan asioista.

Talkooväen ruokailu sai monta uutta osallistujaa, ruokaa riitti kaikille. Kiva järjestely se onkin, että talkoomiehet voivat ruokailla kirkolla, työt joutuu ja tauon aikana jutut ja kuulumiset voidaan vaihtaa. Rentouttavaa rupattelua.

6. päivän työt paketissa, lattialankut suojattu. Nurkkatolpat reivattu.

7. rakentamisen päivä.
Voimalla seitsemän miehen.

8.7.2020 keskiviikko oli 7. päivä Lastenkirkon rakentamisessa. Kyllä tapahtuikin, seitsemän määrätietoista miestä otti työstä kiinni. Ja kyllä lähti taas tapahtumaan. Esa, Samuli ja Erkki oli tehokas ja tarkan työn tekijäryhmä. Lattia tuli valmiiksi. Antero ja Juhani pystytti intomielellä moneen suuntaan kieroja runkotolppia, siinä jos ei mikään konsti auttanut niin avun siihen antoi Ismo. Hän rakensi ensin itselleen ”telineen” johon nousi – ja kesytti vänkkyrätolpan tahtoonsa. Kiinni on ja pysyy. Veijo viressä myhästeli – ”näihän mä sen aattelinkin”. Markku asiat tiesi ja oikeanlaiset välineet hankki. Jos ei kaupasta tai omasta varastosta tarvittavaa välinettä löydy niin se tehdään. Markku tulee ja menee, mutta silloin hommat etenee. ”Missähän se Markku on?”

8. rakentamisen päivä.

Torstai 9. heinäkuuta 2020 oli rakentamisessa haasteiden päivä.
Säätila vaihteli, tuleeko sade vai miten käy? Ja sade tuli. Lähdetään syömään ja antaa sataa. Ruokailun jälkeen katsotaan miten jatketaan. Sadepilvet oli ja meni, tulikin hieno ilma. Gumulus-pilvet reunusti Lastenkirkon piha-alueen taivaan kantta. Tälläinen olosuhde on ihanteellinen ottaa vastaan seuraavaa rakennushaastettakin.

Kirkon harja ja kirkon kellotapuli kilpailee, kumpi on korkeammalla tavoitttelemassa taivaita. Onko tämä lasten valtakunnaksi tarkoitettu osio vaiko isojen ihmisten betonoiturakennus lähempänä taivasta? Näkökulma kysymys, miten, mistä nähdään asiat.

Päivän haaste oli päästä harjalle. Kattotuolin käyttöönotto, jonka avulla sitten piiretään sahauskorkeus ja sahauskulmat päätypylväisiin. Riittääköhän pylväiden pituus? Valmiit kattotuolit näyttää kun ei riittäisi. Nyt on pieni tuska ja iso jännitys. Otetaanpa happea.

Pidetään tuumaustauko ja otetaan hetki hiljaisuuteen. Miten saadaan kattotuoli ylös?
”Seurakarkit” hankittu. Koska niitä saa?

9. rakentamisen päivä. Tiistaina 14.7.2020

Kattotuolien paikalleen asentaminen.

Kattotuolit nostettiin miesvoimin paikoilleen. Ensin raakaa voimaa käyttäen sitten luotilangan avulla rakenne kohdistettiin kiinnitystä varten. Yhteistyö ja iloinen asenne tuo tulosta. Vauhti kasvoi kun työ eteni leikiten.

Kun tehdään niin tehdään tarkasti – on Esa Keskikurun viestimä ilmekin.
Erkki Miinalainen
”Vielä tuuman verran”
Markku Honkala
Ristin muotoinen pohjaratkaisu, kattotuolit myös sivulaivoihin.
Rakennelma on jo kirkon muotoinen. Hyvä pojat!

10. ja 11. rakentamisen päivä.

Kaksi päivää ja kaksi miestä – vesikaton pohjalaudoitus tehty.

Kesäretkelle lähdetään viikon ajaksi, mitähän nähdään rakennuspaikalla sillä aikaa tapahtuvaksi.

12.-14. rakentamisen päivät.

21.-23. heinäkuuta Lastenkirkon talkoomiehet olivat jo huipulla. Vesikatto sain päälysteet. Kaunis huopakate istuu hyvin Launeen kirkon pihanäkymään.

”Sakastin” ovi on jo raollaan…kohta kirkkovieraat saapuu pääovista.
Pääoven puolikas on jo asennusta vaille valmis. Kohta voivat ovet käydä vauhdikkaasti.
Toinen toisiinsa liitettyinä – muodostuu kestävä rakennus.

15. rakentamisen päivä.

28.7.2020 tiistai, uusi talkooviikko alkamassa. Rakentamisen vastuuhenkilö Veijo oli jättänyt avaimen Juhanille. Työt käynistyi uuden miehen, Ari Akkilan astuessa talkoopaikalle. On hyväksi kun projekti saa uusia voimia jakamaan rakentamisen taitojaan. Sisukkaasti ovat kyllä miehet aina uudestaan tulleet talkoisiin.

Tänään käytiin haasteeseen joka on nurkissa. Millainen olisi paras nurkkaliitos sisäverhouksessa? Mitä välineitä, millaisin mitoin, miten…? Kaikille löytyi ratkaisu kun yhdessä tuumitaan ja maltetaan harkitakin.

Erkki, Juhani ja Ari miettivät mitoituksen asetuksia sahausta varten.
Sisäverhouksen nurkkaliitoksen vaihtoehto 1. Oisko tämä se jolla toteutetaan?
Sisäänkäynnin pariovet, uloskäynnin puolelta kuvattu (sisältä).
On se hieno ja taidokkaasti tehty. Pitää siitä kuva olla taas.

16. ja 17. rakenatamisen päivät.

Lastenkirkon sisätyöt lähti vauhdilla etenemään.

Neljällä seinällä valkolakatut paneelilaudat. Viihtyisän näköinen kirkkosali syntyy huolellisella tekemisellä.

18. rakentamisen päivä.

Rakentamisen uusi viikko 4.8. jälleen tiistaina alkoi. Lämmin mukava poutasää kutsui myös ”lomalta paluun” miehiä uudestaan Launeen kirkon pihalle, Lastenkirkon rakentamiseen. Hyvin olikin rakentaminen edennyt niin, että töitä päästiin tekemään kolmessa 2-hengen ryhmissä. Lisänä oli vielä kaikkien ryhmien yhteinen sahauspalvelu, sitä hoiti Veijo.

”Sahauspalvelu” Veijo Vierumäki. Tarkasti ja joutuisasti.
”Lomalta paluun miehet”, Ismo ja Antero jälleen mukana.
Samulin käsi ja silmä yhteistyössä – ajatus mukana.
”Varalla” virtajohto jos joskus on tarve.
Pienet kirkkopenkit on jo työstetty.

19 päivää rakennettu.

Rakennustöissä on edetty, 19 päivää on vasarat, paineilmanaulaimet, mittalaitteet sekä tietysti ruokailuvälineet miehillä heiluneet. Yhteistä aherrusta avittaa talkooruokailut. Talkoopaikalle tuodaan valmis ruoka lisukkeineen joka nautitaan reippaasti. Joskus ruokaa jää jopa kotiin vietäväksikin. ”Töpinä” tekee tehtävänsä ajallaan.

Lastenkirkon sisäseiniin asennetaan valkolakatut ponttilaudat.
Ulkoverhoustyöt lähti käyntiin tänään. Mikähän tulee Lastenkirkon ulkoväriksi?

20. rakentamisen päivä.

21. – 23. rakentamisen päivät.

Elokuun 11. – 13. päivien aikana ulkoseinät saatiin pääosin vuorattua jykevillä ponttilaudoilla jotka oli ennakkoon käsitelty värillisellä suoja-aineella. Hommat eteni rauhaisaan tahtiin. Jussi hoiti ns. ”kympin” tehtävät kun Veijo oli estyneenä oman haastelliseen terveydentilansa vuoksi. Toivotaan, että Veijo on taas kohta rivissä ja touhussa mukana.

”Nyt tahtoisin olla mä, pienen kirkon rakentaja, seinät kun on saatu valmihiksi…”
Aatos Kunnas – tarkasti johdonmukainen, ”valojohdot asennetaan tähän”
Erkki Miinalainen – mies telineellä.
Juhani Sulku (vas.) ja Topi Riikonen (oik.) valmistelee alttariseinän pintavuorauksia.
Antero Pikkarainen, – seinät kun saan valmihiksi, kaikki rakenteet tukeviksi…
Lastenkirkon ympäristöön laitettiin siirtonurmi. Kätevää ja nopeaa. Hyvä menetelmä saada piha-alue kuntoon.

”Mikäli Luoja suo ja terveys sallii niin ensi viikolla jatketaan” – sanoi Antero kun viikon aherrus oli tehty. Juhani sanoi lähtevänsä mustikoita etsimään viikonlopun aikana. Hän sai pari kohdetta josta on hyvä käydä katsomassa vieläkö marjoja niistä löytyy. Toivotteltiin toisilleen hyvää viikonloppua Piha Kahvin -tapahtumassa. Näin päättyi tämä viikko Lastenkirkon talkoissa.