16
toukokuu
2022
13.5.2022 perjantaina tehty matka.
14.5.2022 lauantaina tehty matka.
15.5.2022 sunnuntaina tehty matka.
Eljas Waltarin bongaamat kirkot matkan aikana.

Launeen seurakunnan miestenretki toukokuussa 2022.

Kirkkoherra Heikki Pelkonen ja Esa Hietaniva olivat miettineet kevät-talven aikana millaisia kohteita pohjanmaalle suuntautuva tuleva retki tarjoasi. Ylivieskan uusi kirkko, se palaneen kirkon tilalle äskettäin valmistunut pyhättö, oli pääkohde. Esa otti puhelinmuistionsa esiin ja sopi vierailukohteet. Näin järjestyi kirkkojen esittelytkin, henkilökohtaisten tuttavuuksien kautta.

Hyvin suuniteltu retkiohjelmaan oli ilo kutsua miehiä mukaan. Tapahtumasta ilmoitettiin lehti-ilmoituksilla, mutta henkilökohtainen kutsu tavoitti lähtijät paremmin. Tule mukaan ja lähde!

Olipa matka. Jälleen Launeen miestenpiiri yllätti ja tarjoili jokaiselle mukana olleelle upean elämyksen.
Nyt kyytiin ja menoksi. Linja-auto täyttyi kun 36 miestä valitsi sopivan paikan itselleen ja matkarepulleen.

Hiljennyttiin hetkeksi – kirkko-Heikki otti haltuun koko joukon – sanoin ja sävelin. Toivoimme turvallista ajomatkaa ja varjelusta reissullemme.

Ensimmäinen kirkko, johon matka suuntautui oli Jyväskylän uusi kirkko Kuokkalassa.

Kuokkalan kirkko.
Kerrostalojen keskellä iso tumma rakennus.
Kuokkalan kirkko. Sisätila taidokasta puun liittämistä – luovaa taidetta.

Haapajärvi.

Nyt pitää olla tarkkana, kun hakee GoogleMaps kautta osoitetta, saattaa käydä niin kuin eräälle hääparille. Heidän autonkuljettaja oli ajanut Kirkkonummelle, siellä on saman niminen kirkko, Haapajärven kirkko.

Lähestyimme pohjanmaan isojen herätysliikkeiden aluetta . Meidän saapuminen Haapajärven kirkolle oli oikea- aikainen ja oikeapaikkainen. Kirkko ja kirkonmäki huokui jykevää perinnettä, joka tulee verkkokalvoille kun ajatus on yleensäkin kirkosta. Hiukan tuli ikävä Lahden vanhaa jo purettua Keski-Lahden kirkkoa. Haapajärven pastori otti iloisesti ja innokkaasti vastaan lahtelaisen miesporukan jo ulko-ovella.

Haapajärven kirkkoon tutustuminen oli mykistävä elämys.
Alttaritaulun kuvateksti on tosi.

Haapajärven kirkon interiör.

Nivala.

Kalajokilaakson kaupunki. Lakeuksien kulttuurinen helmi.


Lähestyessämme Nivalaa linja-auton kaiuttimista kuului pysäyttävä musiikki, jossa sanat kertoivat ja todistivat arvokasta perintöä. Se on kuunneltavissa alla.

Asioita viedään eteenpäin apuvoimien kanssa. Tässä virsien verran.
Tämä kombo kun loi sävelet virsiin, se oli elävää taidetta, kerrassaan upeaa, ja miehet veisasi vahvasti, olihan Isän äänet mukana.
Nyt on vuorossa kiittäminen, ohjeiden ja mallien antaminen miten Lastenkirkko voidaan tehdä jokaiseen seurakuntaan. Linnunpönttö ja kirja on referenseinä.
Ei sanoja löydy, kun tähän paikkaan hiljentyy.
Presidentti Kallion sukuhaudalla

Majoittuminen opinahjoon.

Raudaskylän kristilliselle opistolle majoituttiin yöksi. Ruokailua, saunomista ja vedetään henkeä päivän tapahtumista.

Alla on kuvakerrontaa Raudaskylän opistolta.

Pohjanmaan kirkkokierroksen kokemusasiantuntijoita tuli lisää tällä matkalla. Kokemusten jakaminen on paras tapa syventää omaa ymmärtämystä. Ilo on jakaa omastaan.

Suomi – Norja

Ylivieska

Ylivieskan uusi hieno kirkko. Tämä kirkko rakentui vauhdilla, pohjalaisella päättäväisyydellä. Kuunnellessamme kirkon esittelyä, sen alussa toimitettua aamuhartauden sanoja ja kirkon akustiikan resonoivaa voimakasta virren veisuuta, tiedostimme olevamme isojen asioiden äärellä.

Yliviaskan kirkko

Tämä uusi kirkko rakennettiin palaneen kirkon tilalle.

Ylivieskan palaneen kirkon sokkelikivien reunustamana on pihakirkko.

Merimaisemia Kalajoen Hiekkasärkällä.

Kaustinen, Vimpeli, Lapua

Kaustisen kirkko
Konsta Jylhän haudalla on valkoinen marmorikivinen risti.

Vimpeli

Vimpelin kirkko ja pesäpallon peliareena ovat vierekkäin. Joen pinta heijastaa kirkon siluetin areenan kahvion laituriterassilta.

Vimpelin kirkko
Kotipesään etsiviä ja sen löytäjiä.
Vimpelin kirkon alttarin reunoilla on papin saarnapaikka ja lukkarin laulupaikka.
Tyyliltään kirkko on varhaista uusklassismia ja 12 -kulmainen.

Mikrofoni käytössä, kokemusasiantuntijat kertoo.

Matkan aikana, kun ajettiin kohteesta toiseen oli mikrofoni vapaassa käytössä. Kyllä sitä käytettiinkin ja omia kokemuksia kukin kertoili – työelämästään, silloin ennen – ym ym. Tarinaa tuli, jopa jatkokertomuksia seuraavan etapin ajaksi ja seuraavankin. Jossakin vaiheessa olin itsekin ajatellut jakaa omaa historiaani, siihen ei tullut sopivaa hetkeä. Kerron sitä tässä mitä jäi kertomatta, työhistoriani on vaihteleva. Minua on silti kuljetettu hyvin, olen saanut hyvän ja onnellisen avioliiton. Meille on siunattu 2 poikaa ja 2 lastenlasta. Kuljemme vaimoni kanssa yhdessä, se tekee arjesta juhlaa. Tätä hyvää meillä on. Työni ja elannon hankkiminen on kuljettanut alateitä. Lapsuuteni koti antoi ne eväät, jota uskovainen iso perhe tarjoaa. Sisaruksia on minulla 12. Pohjanakanpolulla asuttiin nuoruuteni aika. Se on toisaalta avannut ymmärtämään sitä rikkautta mikä tulee omista lapsista, perheestä – Ihmeellistä, Jumalan lahjaa.
Olen iloinnut Launeen miestenpiiristä, johon osallistun. Laune on minun seurakuntani. Kiitos.

Lapuan Lastenkirkko.

Kirkkoja pongattiin myös auton ikkunasta.

Kuortaneen Urheiluopistolle.

Matkalla ruokapaikalle, Kuortaneen Urheiluopistolle, pysähdyimme hetkeksi Lapualla. Kolme miestä kipaisi viemässä Lastenkirkko – kirjan Sana-lehden päätoimittajalle, kiitoksena hänen vierailustaan keväällä Launeen miestenillassa.

Kurkistettiin myös Patruunatehtaan miljöö. Eipä tarvinnut jalkautua vesisateeseen, sillä linja-auto taipui melkeinpä S – muotoiseksi. Siltä se tuntui, kun kuljettaja taitavasti väänteli ja eteni ahtaan pihatien mutkat. Olipa suoritus taas kerran meidän hovikuljettajalta. Hienoa ammattitaitoa. Kyllä.

Kuortaneellakin syötiin vatsat pyöreäksi.

Kuortaneenjärvi voiteli silmät ja virkisti koko kehon. Tänne uudestaan.
Saunan ja järvessä kastautumisen jälkeen…
…mukavaa yhdessä olemista.

Iloisen vapautunut ja onnellinen porukka. Mieleen jääneet elämykset on kiva jakaa. Se tekee reissusta tuplasti enemmän. Nyt mielen liikkeet kiittää retken suunnitelijoita. Kerrassaan hyvin ajoitettu kaikki käyntipaikat. Kaikki ovat olleet tosi mielenkiintoisia kohteita. Eipä ole monikaan tähän retkeen osallistujista niissä ennen käynyt.

Minun mieleni on tarjota parasta näin kokemusasiantuntijana. Esa kertoo, tarjoaa kuin kädestä.

Lakeuden risti – Seinäjoen kirkko.

Sunnuntai aamuna jumalanpalvelukseen lähtö. Tämä arkkitehtuurinen monumentti on uljas valkoinen kirkko. Joillekin tuttu, monille käymätön paikka.

Launeen miehet yllätettiin jo kirkon sisään astuessa. Vastassa oli tutut kasvot, Lahdesta pois muuttanut Harjun pariskunta. Kylläpä oli ilo tavata, se näkyi molemmin puolin.

Jokin aivan erityinen voima oli tässä jumalanpalveluksen hetkessä. Urkusäestykset täyttivät tilan. Virret säestettiin pohjalaisella mentaliteetilla, ei ujosteltu volyymissakaan. Annettiin tulla. Hienoa. Kiitos. Jumalanpalvelus oli pastorin viimeinen saarna virkatehtävissä. Saarna oli kokemukseen ja näkemykseen, uskoon sidottu, opetuspuhe.
Onnistuneen matkan päätepiste häämötti, koti-ikävän tuntemukset hiipi jo tunteeseen.

Sunnuntaipäivän lounaalle ja nokka kohti Launetta.

Meille kävi kiva tuuri kun kirkkokahvit tarjottiin, muhevan leivoksen kera.
Kyllä kakkukahvilla selviää Ikaalisiin, jossa oli meidän lounaspaikka.

Herkuttelijoiden, nälkäisten, kulinaristien juhlapaikka.
Kaikki meni hyvin. Nyt on erittäin onnistunut reissu tehty, jota yhdessä suunniteltiin – aikataulutettiin – matkakohteista selostettiin.
Kiitos hyvälle parivaljakolle.

Aapiskukko ja Pälkäneen kirkko, jossa on aina ovoimet ovet.

Pälkäneen rauniokirkko jonka edessä muistomerkki Aapiskukko-kirjan tekijästä.

Aapiskukko

Mainio historia on siitä kuinka ABC-kirja tehtiin. Puulaatat kaiverrettiin ja niillä kirjoja painettiin. Pälkäneellä asunut kirjanpainaja kaiversi laatat ja sijoitti kukon kuvan aapisen kansilaattaan. Näin alkoi opetus kirjallisessa muodossa vuonna 1666.

Pälkäneen rauniokirkon tantereella ihmeteltiin vuosisataisia kiviseiniä, ovi- ja ikkuna-aukkoja.
Yhteinen kiitosvirsi, Herraa hyvää kiittäkää…

Kiitos Launeen seurakunnalle ja Launeen miestenpiirille kun rakensitte Pohjanmaan kirkkokierros – retken.
Matkalaiset nauttivat ja viihtyivät. Se tuli moneen kertaan retken aikana sanoitetuksi. Upea matka. Kiitos kirkko-Heikille ja Esalle.
Ootte aika velikultia.
Ollaanhan myö kaikki kaukaa komioota, ollaanhan ny Lahes.