Launeen kirkko.

Kaarikatu 41
15700 Lahti

Vastuuhenkilöt:

Heikki Pelkonen, kirkkoherra
044 719 1206
heikki.pelkonen@nullevl.fi

Esa Hietaniva, vapaaehtoinen
040 778 0635
ehietaniva@nullgmail.com


Syksy 2023

PäiväVierailija/alustusillan isäntä
4.9.Heikki Pelkonen
18.9.Johnny Sabbah ja Seppo Kalliokoski Esa H
2.10.Vuokko Vänskä, kirkkohallitusSamuli
16.10.Jouko VesalaHeikki
30.10.Petri KortelahtiSamuli
13.11.Jari-PekkaEsa Ko
27.11.Eve & OssiEsa H

Kevät 2023

15.5.2023 Kevätkauden päättäjäiset Upilassa. Ilmoittautuminen Veijo Vierumäelle.


Kevään 2022 Illat ovat striimattu ja katsottavissa alla. Hienoja alustuksia illoissa, kannattaa kuunella vaikkapa uudestaankin.

2.5.2022 – Ritva-Liisa Tanhuanpää: Holocaust

4.4.2022 – Jaakko Pirttiaho: Tuhkasta tuli nousee

21.3.2022 – Piispa Seppo Häkkinen

7.3.2022 – Heli Karhumäki, Sana-lehden päätoimittaja

21.2. Jouko Talonen, Profesori

7.2. Olli Vormisto, Tj Osk Hämeenmaa

24.1. Katriina ja Vesa Sipari, “Kreikan lähetystyö” Ei tallennetta.

10.1. “Esa Hietanivan ja Heikki Pelkosen vuoropuhelu.”

Syksyn 2021 takootapahtuma.

Launeen miehet tekivät linnunpönttöaihioita sorvaamalla syksyn 2021 aikana. Alla on lyhyt video sorvikoneesta. Pönttöjä syntyy…

Syksyn 2021 Miestenillat tallenteina.
Kuuntele ja nauti!

29.11.2021 Miestenilta – Vieraana: Marju Markkanen, Kaarisilta ry

15.11.2021 Miestenilta – Vieraana: Ilkka Mattila, Kirkkopalvelut ry

13.11.2021 – Kohti isänpäivää Lauran kanssa

Laura Siltalan kanssa talkshowssa keskustelemassa isyydestä Jouko Vesala, Jouni Veltheim ja Jukka Ihalainen. Musiikissa Antti Kleemola. Kahvitarjoilu.

1.11.2021 Miestenilta – Launeen miestenpiirin vierailu Asikkalan seurakunnassa

Poikeuksellisesti Launeen miestenpiiristä ei ollut live-lähetystä. Launeen miestenpiiri teki vierailun Asikkalan uuteen seurakuntakotiin. Kiitos Asikkalan kirkkoherra Jari Laulaiselle ja Asikkalan seurakunnan miehille lämpimästä vastaanotosta!

Alla on linkki jossa valokuvia vierailusta:Alla kirkkoherra Jari Laulaisen vierailu Launeen miestenpiirin virtuaalisessa miestenillassa viime vuonna.

18.10.2021 Miestenilta – Vieraana: Arto Antturi

Alla kevään 2021 miesteniltoja virtuaalisesti.
Kuuntele ja nauti.

3.5.2021 virtuaalinen miestenilta – Apostolit

Apostolit esitellään miestenpiirille videolla

Seuraava Launeen miestenillan esitys striimataan ja se tulee kaikkien halukkaiden nähtäville maanantaina 3.5..2021 klo 18 alkaen. Samalla tämä striimattu miestenillan lähetys on viimeinen tälle keväälle. Syksyllä toiminta jatkuu toivon mukaan jo silloin yhteisten kokoontumisten mahdollisuudella.

Tällä kertaa kirkkoherra Heikki Pelkonen pitää mielenkiintoisen esityksen apostoleista ja kertoo heistä erilaisina henkilöinä sekä siitä miten Jeesus heidät valitsi ja miten myöhemmin heidät lähetettiin viemään evankeliumia eteenpäin. Kirkko tunnustaa Apostolisen uskontunnustuksen joka luetaan aina Jumalapalveluksissa. Tämäkin asia on esillä esityksessä. Kuunneltavaa ja katsottavaa riittää.

Kirkkoherra esittää myös musiikkia ja tuo esitykseen mielenkiintoisen instrumentin joten kaunista musiikkia on myös luvassa. Mukana perinteisen tavan mukaan on myös virsiä ja sanaa. Lyhyesti kerrotaan myös toiminnan jatkosta.

Striimauksen toteutuksesta ja studiojärjestelyistä huolehtivat miestenpiirin kehitystiimi Lauri Tuomisto, Reijo Salonen ja Esa Hietaniva.

Kuten tämä 3.5. tuleva ilta, niin myös Siikaniemen virtuaalisten miesteniltojen tiedot löytyvät osoitteesta www.miestenilta.fi Miestenpiirin sivusto on voimassa myös kesäaikana vaikka säännöllinen toiminta onkin tauolla. Sivustolle on tallennettu kaikki menneet Launeella filmatut toimintatapahtumat.

E.H.

19.4.2021 virtuaalinen miestenilta – Lahden kaupungin kirjasto

Illan tilaisuuteen liittyvät linkit:

Jos voisit järjestää tai tehdä kirjastossa mitä vaan, mitä se olisi?
Käy jättämässä ajatuksesi Launeen miestenpiirille tehdylle sivulle: https://padlet.com/LahtiKirjasto/miestenilta

Käy täyttämässä myös Lahden kaupunginkirjaston viestintäkysely: https://link.webropolsurveys.com/S/4C99755083DDA397

E-äänikirjan kuuntelu sovelluksella: https://www.youtube.com/watch?v=NT57zoEMovA
E-lehtien lukeminen PressReader-lehtipalvelussa: https://www.youtube.com/watch?v=Rqj0pM6_THA
Celia-kirjasto: https://www.celia.fi/palvelut/aanikirjat-yksityishenkiloille/tarkista-oikeus-palveluihin/
Tilaa Lahden kaupunginkirjaston uutiskirje: https://kaupunginkirjasto.lahti.fi/
Ääniä kirjastosta -podcast: https://lastufinna.lahti.fi/aania-kirjastosta-lahden-kirjaston-podcast/
Päijät-Häme Wiki: http://www.paijat-hamewiki.fi/wiki/Etusivu

Vierailijoina ovat Lahden kaupungin kirjastopalvelujohtaja Salla Palmi-Felin ja kirjastopalvelukoordinaattori Johanna Kalliomaa. He esittelevät videolla kaupunginkirjastotoimen kaikki palvelut. Samoin informoidaan Lastu kirjastotoiminnasta ja valtakunnallisesta kirjastotoiminasta.
Nykyään kirjastopalvelut ovat monipuolisia ja palveluista löytyy monenlaista tekemistä vaikkapa esimerkiksi musiikin soittoon ja opetteluun, samoin sähköiset palvelut ovat modernit ja monipuoliset. Perinteisen kirjojen lainausten lisäksi kirjastosta voi lainata
vaikkapa liikuntaväineitä. Lehtien lukusalit ovat yksi kiinnostava kohde. Kirjastotoiminta on lakisääteinen palvelu ja pääosin palvelut ovat ilmaisia. Näin videolähetys kannattaa varmasti katsoa ja kuunnella.

Perinteisten miesteniltojen mukaisesti mukana on seurakunnan tervehdys, musiikkia ja sanaa. Kuten tämäkin tuleva ilta, niin myös tulevat Siikaniemen miesteniltojen tiedot löytyvät samasta osoitteesta www.miestenilta.fi

E.H.

22.3.2021 virtuaalinen miestenilta – Minna Saarelma-Paukkala

Nimitiedon todellinen asiantuntija miestenpiirissä

Maanantaina 22.3. miestenpiirin illassa on vieraana maamme ykkösasiantuntija nimiasioissa.  Hän on nimistöntutkimuksen dosentti ja Helsingin yliopiston almanakkatoimiston johtaja. Hän päättää, mitkä nimet hyväksytään nimipäiväkalenteriin.

Minna Saarelma-Paukkalalla on 29 638 etunimikaimaa. Luku on tämän vuoden 2020 etunimitilastosta, jonka mukaan elossa olevien Suomen kansalaisten keskuudessa Minna on 36. yleisin naisen nimi.

Saarelma-Paukkala syntyi vuonna 1960 Tansaniassa, missä hänen vanhempansa olivat lähetystyössä. Silloin nimi ei vielä ollut noussut suosionsa huipulle.

Minna kertoo, että oikeasti Suomen kansa päättää, mitkä nimet tulevat mukaan kalenteriin. Täytyy olla vähintään 500 tietynnimistä Suomen kansalaista, ennen kuin voidaan harkita kyseisen nimen lisäämistä nimipäiväkalenteriin.

Muitakin sääntöjä on. Nimipäiväkalenteri päivitetään viiden vuoden välein. Vuoden 2020 kalentereihin on painettu 35 uutta etunimeä, muun muassa Adele, Luna, Petja ja Venni. 

Yhteydenottoja tulee varsinkin silloin, kun nimipäiväuudistus on julkistettu tai tullut voimaan, Saarelma-Paukkala kertoo. Yhteydenotot voivat hänen mukaansa olla joko ilahtuneita tai pettyneitä. Monia myös kiinnostaa, milloin nimipäiväänsä voisi viettää, jos sitä ei kalenterista löydy.

– Yleensä pystyy keksimään päivän, jota voi viettää. Esimerkiksi Nuppu voi viettää nimipäivää Ruusun päivänä.

Kielet ja nimet ovat kiinnostaneet Saarelma-Paukkalaa pitkään. Hänellä on myös kiinnostavaa kansainvälistä näkökulmaa nimiin. Hän opiskeli suomen kieltä Helsingissä ja jatkoi opintoja samalla kun työskenteli Suomen Lähetysseurassa. Vuonna 2003 hyväksyttiin hänen väitöskirjansa, joka koski eurooppalaista vaikutusta namibialaisten henkilönnimiin.

– Se oli hirveän hauska aihe. Namibialaisilla ministereilläkin voi olla ihan suomalaisia nimiä. Namibia on ainoa maa, jossa suomalaisilla on ollut merkittävä vaikutus ulkomaan nimistöön.

Syy on kaimakulttuurissa, jossa lapsia nimetään arvostettujen tai läheisten ihmisten mukaan. Suomalaisia oli aikoinaan lähetystyössä Namibiassa, joten nimet alkoivat levitä sitä kautta. Yksi yleinen nimi on Selma, joka on lähtöisin 1900-luvun alussa alueella vaikuttaneelta naislääkäriltä Selma Rainiolta.

Nimien historiallisesta ja kulttuurisesta ulottuvuudesta sekä nimien merkityksestä identiteettiin kuulemme lisää. Mukaan pääsee osoitteella www.miestenilta.fi/laune. Muutkin kuin miestenpiiriläiset ovat tervetulleita seuraamaan tosi mielenkiintoista kertomusta.

Tervetuloa nimien iltaan!

EK

8.3.2021 virtuaalinen miestenilta – Pauli Lindström

Launeen seurakunnan miestenpiirissä perehdytään etäyhteyksien kautta varsin näyttävään työuraan arkkitehtuurin parissa. Vieraana on arkkitehti, designer, opettaja ja taiteilija Pauli Lindström. Hänen työtään esittelevä laaja näyttely oli viime vuoden puolella Nastolassa. Hänen työurastaan kertovassa kirjassa todetaan, että hänen reilun puolen vuosisadan matkansa on rakentunut kauniilla tavalla orgaanisen arkkitehtuurin kehittämiseen, ekologisten rakenteiden ja luonnonmateriaalien käyttöön ja työstämiseen sekä kokeilevaan jopa leikittelevään suunnittelutyöhön sisustus-, valaistus- ja puutarhaelementtien parissa.

Työt ja kokemuksen karttuminen eri toimistoissa Helsingissä, Itävallan Grazissa, Oulussa, Turussa ja Lahdessa edelsivät oman toimiston perustamista Villa Rauhalaan, Lahteen vuonna 1988.

Ikäihmisten tilanteesta on viime aikoina puhuttu paljon. Nyt saamme paneutua Pauli Lindströmin asiantuntemuksen kautta ikäihmisten asumisen kysymyksiin. Myös puurakentaminen on tulevaisuuden trendi ja siihenkin saamme uutta näkökulmaa. 

Pauli Lindströmin käden jälki näkyy monin tavoin myös Lahdessa niin kaupungin kuin seurakuntienkin tiloissa. Siitä kuulemme lisää maanantaina 8.3. striimatussa lähetyksessä.

Tervetuloa mukaan! 

-EK

22.2.2021 virtuaalinen miestenilta – MAF

8.2.2021 video – Heikki Pelkonen

25.1.2021 video – Jari Nordman

Kevään 2020 aikana Miesteniltojen korvikkeena olemme julkaiseet täällä videoita.

25.5.2020 video

11.5.2020 video

Launeen virtuaalinen miestenpiiri 11.5.2020.
Vieraana tällä kertaa kasvatustyön teologi Jari Laulainen

27.4.2020 video

Pekka Nyman & Make Perttilä: Jos vain kannamme toisiamme suora lähetys 27.4.2020 klo 18.00

Suoran lähetyksen taltiointi on nyt katsottavissa jälkikäteen tässä:

13.4.2020 video

Vieraana tällä kertaa Timo Pokki

Kappale: Jaakko Löytty – Pyhitetty olkoon Sinun nimesi
Kirja: Apostoliset isät

30.3.2020 video

Kirkkoherran tervehdys


Tervehdys, Mies!

Tule mukaan Launeen kirkolle miesteniltaan. Miestenillat ovat aina parillisten viikkojen maanantaina klo 18.

Aloitamme aina alkuhartaudella, sitten juomme kahvit ja rupattelemme sen ohessa. Meillä on joka kerta alustamassa vierailija jostakin aiheesta, hengellisestä aiheesta tai jostakin muusta miehiä kiinnostavasta aiheesta, sitten vielä rupattelemme vielä ja päätämme iltahartauteen. Kotiin lähdemme klo 20.

Meitä on monenlainen joukko ja sinne mahtuu mukaan, kynnystä ei ole. Voit tulla rohkeasti mukaan Launeen miestenpiirin toimintaan. Parillisten viikkojen maanantaina klo 18. Tervetuloa!