09
syyskuu
2019

2.9.2019 Launeen miesteniltojen syyskauden avajaisista oli lehtijutut maakunnan ykköslehdissä, Etelä-Suomen Sanomat ja Kirkon Seutu oli paikalla tuolloin.

Launeen miestenpiiri keksi, mikä äijäkansaa kiinnostaa – urologi veti salin täyteen, mutta kirkkoherrakin kelpaa

Lahden Launeen miestenpiiri on palvelutempaustensa ohella saanut kokoontumisiinsa huipputason luennoitsijoita. Varsinaiset “kassamagneetit” ovat kuitenkin aivan muita kuin valtakunnanjulkkiksia.

Lahden Launeen miestenpiiri on palvelutempaustensa ohella saanut kokoontumisiinsa huipputason luennoitsijoita. Varsinaiset “kassamagneetit” ovat kuitenkin aivan muita kuin valtakunnanjulkkiksia.

Lahtelaiset Erkki Heikkilä (vas.), Aatos Kunnas ja Esa Keskikuru vastaavat miestenpiirin tilaisuuksien kahvituksesta. Katja Luoma 

Launeen kirkon alakertaan kokoontunut noin 40 hengen miesporukka kuuntelee hiljaisena, kun kirkkoherra Heikki Pelkonen lukee Luukkaan evankeliumista otteen fariseuksesta ja publikaanista. Jälkimmäinen piti jalat maassa, mutta ensin mainittu erehtyi ylentämään itsensä.

Vuonna 2003 henkiin herätetyssä Launeen miestenpiirissä ei sitä virhettä haluta toistaa. Yhdessä toimitaan, lähimmäistä autetaan ja kaikki huolitaan toimintaan mukaan. Kaikki paitsi naiset.

Niinpä pöytäkin katettiin ja kahvit kaadettiin maanantai-illan kokoontumistilaisuudessa ihan miesten voimin.

Launeen miestenpiirin nettisivujen ylläpitäjä Reijo Salonen on tyytyväinen piirin jäsenten aktiivisuuteen. Lähimmäisiä autetaan monin eri tavoin. Katja Luoma 

Pitkä lista asiantuntijoita

Maanantaina esitelmöitiin miestenpiirin uusista internet-sivuista, ja myös kirkkoherran läsnäolo toi väkeä paikalle. Miestenpiirin nettisivuista vastaava Reijo Salonen kertoo, että kirkkoherraa tullaan aina mielellään kuuntelemaan.

On paikalle silti tuotettu ihan muidenkin alojen asiantuntijoita. Vierailijalistalta löytyy poliitikkoa, lakimiestä, lääkäriä, yritysjohtajaa, dosenttia ja niin edelleen. Varsinainen vetonaula oli tämän vuoden keväällä puhumaan kutsuttu urologi, jonka luento sai paikalle satakunta enimmäkseen eläkeikään ehtinyttä miestä.

Menestys oli niin valtaisa, että tilaisuus täytyi tilanpuutteen vuoksi siirtää Launeen kirkon kirkkosaliin.

– Sitä ennätystä ei tulla ihan pian lyömään, arvioi miestenpiirin kahvitusryhmään kuuluva Esa Keskikuru.

Nimekkäisiin vierailijoihin kuuluvat muun muassa koko kansan terveysvalistaja, lääkäri Pekka Puska ja olympiavoittaja, trap-ampuja Satu Mäkelä-Nummela.

– Tosi hyviä luennoitsijoita on ollut. Satu Mäkelä-Nummela on sanavalmis ja luonnossa hoikempi sekä kauniimpi kuin televisiossa, naurahtaa miestenpiirissä nelisen vuotta ollut lahtelainen Erkki Heikkilä.

Launeen miestenpiirissä jo pitkään vaikuttanut Aatos Kunnas on sitä mieltä, että toiminnallisuus on piiriläisten palvelutyössä kasvanut entisestään. Katja Luoma 

Hengellistä sävyä

Vaikka miestenpiirin tapaamisissa esitelmöinnin aiheet vaihtuvat laidasta laitaan, niin itse toiminnalla on kuitenkin hengellinen tarkoitus. Esa Keskikurulla ei ole mitään sitä asiaa vastaan.

– Synnyin uskonnollisella Pohjanmaalla. Minun uskonnollinen pohjavireeni on peräisin sieltä.

Nettivastaava Reijo Salosen mukaan miespiirin palvelutoiminnassa on tilaa uusille ajatuksille.

– Seurakunta antaa tilan ja mahdollisuuden tekemiseen. Tulkaa ideanne kanssa ja toteutetaan se.

Yksi elinkelpoiseksi havaittu idea elää ja vaikuttaa Launeen kirkon piharakennuksessa. Siellä on verstas, jossa käsistään kätevät piiriläiset tekevät linnunpönttöjä myyntiin. Rahat tilitetään hyväntekeväisyyteen.

Palveluhalua löytyy myös silloin, kun pitää pystyttää ulkotelttoja sekä kantaa pöydät ja penkit paikoilleen. Viimevuotisen Jukolan Viestin metsäkirkko Hollolassa oli miestenpiirin tekemä, ja Hatsinan kirkossakin Venäjällä näkyy lahtelaisten kädenjälki.

– Pelkkä istuminen on vierasta meille, arvioi Salonen.

Arkulle kantajat

Niin ikään muuttokuormien tekoonlähdetään mahdollisuuksien mukaan, ja kun joku lopulta muuttaa ajasta ikuisuuteen, saadaan vapaaehtoismiehistä tarvittaessa kantajat arkulle. Sitäkin apua tarvitaan ajoittain.

– Kantajia ei tahdo olla, kun vainajan ystävät ovat usein yhtä vanhoja kuin vainaja oli, huomauttaa miestenpiirin pitkäaikaisjäsen, lahtelainen Aatos Kunnas.

Kunnas on osallistunut seurakuntatoimintaan muutenkin kuin miestenpiirissä. Hänen mukaansa piiriin on vuosien kuluessa tullut yhä lisää toiminnallisuutta.

– “Menkää ja tehkää”, niin kuin sanotaan.

Vahva veljeskunta

Rakennustarkastajana elämäntyönsä tehnyt Erkki Heikkilä kertoo, ettei ryhmässä erotella ihmisiä aiemman ammattiuran perusteella. Yhteishenki miestenpiirissä on hyvä.

– Pidän yhteisöllisyydestä ja positiivisesta hengestä. Tänne on kiva tulla.

Luentojen ja palvelutempausten lisäksi miestenpiiriläiset ovat retkeilleet muun muassa Utön linnakesaarella Saaristomerellä sekä talvisodan vanhoilla taistelutantereilla Suomussalmen Raatteen tiellä.

Miestenpiirin iltakokoontumisiin Launeen kirkolla osallistuu 40–100 henkeä.

Etelä-Suomen Sanomat, 3.9.2019

Petri Koivisto