13
marraskuu
2022

Esikoiset ry järjesti miestenpäivän Iitin Heinlahden leirikeskuksessa. Tälläinen tapahtuma lienee ensimmäinen tämän kristillisen järjestön järjestämänä. Tapahtuman puuhamiehillä Timo Marttisella, Raimo Raittisella ja heidän tukijoukoilla oli herännyt ajatus saada oman yhteisön miehiä kokoon. Työnimeksi tuli “100 miestä saunaan”. Mitenköhän käy, tuleeko miehiä? Ei ole aikaisempaa kokemusta tällaisesta tapahtumasta tässä seurassa. Kartoitettuaan useita kohteita, joissa miesten tapahtuman voisi järjestää, kartoitus tehtiin ja useissa kohteissa käytiin paikanpäällä tutustumassa lokakuun aikana. Paikakaksi valittiin Iitin seurakunnan leirikeskus. Tapahtuman päiväksi otettiin isänpäivän lauantai 12.11.2022.

Tuleekohan minkä verran miehiä? – Oli järjestäjien huolen päällä.

Tämä lauantai -päivä avautui pitkän sateisen ja sumuisen ajanjakson jälkeen aurinkoisena ja kirkkaana. Etelä-Suomessa mitattiin huippulämpöjä, nettilehti kertoi, että mittaushistorian ennätyksiä, +15 taisi ylittyä.

Kyllä oli Luoja kuullut miesten huolen tällaisen tapahtuman onnistumisesta. Aivan upean kaunis ja lämmin marraskuinen päivä saatiin. Miehiä saapuin pihan parkkialueelle solkenaan…piha ja tulotien reunamatkin täyttyi tulijoiden autoista. Mitä täällä tapahtuu? Tätä ihmeteltiin, naapurimökin muorikin tuli kysymään ja ihmettelemään autojen määrän johdosta asiasta, pihalla olevilta miehiltä. Kahville – ruokalarakennukseen, tupa oli täynnä miehiä. Aurinko häikäisi järvenpinnan kautta ikkunoista sisälle. Ulkona oli tilaa, jutusteluryhmiä joihin mahtui , kun vaan tohti liittyä.

Siirryttiin juhlasaliin, tällöin havaitsi, että järjestäjien toive saada tapahtumaan osallistujia oli siunattu, sali täyttyi ja eteisen aulakin, yli 100 ehkä 150 eri-ikäisistä miehistä. Miehet tapasivat vanhoja ja vielä vanhempia tuttuja. Nimen huudossa oli yllättävää, kun tuttu nimi kajahti, niin kasvotkin alkoi näyttää tutulta. Niin se nuoruus on kulunut.

Päivän ohjelmassa arvatenkin oli ensisijaisesti hengailua, vanhojen tuttujen tapailua. Miesten tapahtumassa tulee olla aina sauna ja kahvit sekä Sanaa. Taisi illan toisena teemana ollakin “kolme ässää”, SSS, soppaa-sauna-Sanaa. Tässä tapahtumassa oli erityisesti pidetty kiinni siitä, että nälkäisenä ei kukaan lähde illalla kotiin. Sauna oli lämmin, 7 miestä kerrallaan mahtui lauteelle. Järvi, joka on Kymijoen uomaa ja tällä kohtaa leveän alueen nimi on Kirkkojärvi. Järvivesi oli puhtaan raikasta, hyväilevän viileätä ja virkistävän kevyttä, siinä oli hyvä käydä saunan jälkeen. Ei tullut ns. jälkihiki.

Ruoka maistui, perunalaatikko oli kuumaa, gastronomin taidolla tehty ja äijien mausteella maustettu, siitä erityiskiitos keittiöön. Linjasto veti hyvin, ruokaa riitti. Kakkukahvit vielä jälkiruoan jälkeen, nyt oli juhla rakennettu. Keittiön puuhapetet ja -hanet loisti ja touhusi. Homma oli ns. hanskassa ,vaikka välillä se jäikin kuumatiskin ja ruoka-astian väliin. Iso kiitos keittiöön lähti varmasti kaikilta.

Sanan osuus päivän teemaan täytettin monilla virsillä. Kyllä oli mahtavaa veisuuta, yli 100 miehen voima kun laitetaan soimaan kiitosta ja rukousta. Todistimme itsellemme ja ääneen sen minkä olivat isätkin jo ennen meitä uskoneet. Kiitimme isänmaasta, kiitimme veteraaneja, jotka olivat vartiovuorossa ajallaan ja kuulleet jo iltahuudon. Nyt on meidän vuoro.

Timo Marttinen
tapahtuman järjestäjä
Raimo Raittinen
tapahtuman järjestäjä
Loppusanat virren 313 sanoilla lausuttuna.

Mikäli joku halusi vielä saunaan, niin sinne pääsi. Muutamia meni. Keittiöryhmä oli grillannut iltapalaksi makkaroita, 3 makkaraa/mies. Kuka jaksoi …?
Iltakahvit, pullat, kakut, porejuomat – ja kotiin. Hieno tapahtuma. Taisi moni laittaa omaan kalenteriinsa jo ensi vuoden tapahtumapäivän. Kuulema tilat on varattu Kinismajalta, Asikkalasta, 9.9.2023. Sinne!